Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Barn som sorterer søppel

Grønne vaner avler grønne vaner

Har du først fått én god miljøvane er sjansen stor for at du også fatter grønnere valg på andre områder.

Mange små grønne handlinger kan samlet gi store samfunnsgevinster, sier Jaana Røine i Grønt Punkt.
Tre av fem nordmenn oppgir at de har blitt mer miljøbevisste etter at de begynte å kildesortere avfallet sitt, ifølge en landsdekkende undersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge.

– Dette kan tyde på at kildesortering har hatt en betydelig og positiv effekt på miljøbevisstheten til mange. Dersom tre av fem nordmenn lar miljøhensyn være en faktor i for eksempel sitt daglige forbruksmønster eller valg av transportmiddel, så snakker vi om en temmelig stor potensiell klimagevinst, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Miljøtiltak virker
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener undersøkelsen viser at offentlige miljøtiltak rettet mot husholdningene virker – og at det er mer å gå på for myndighetene.

– Folk flest lar seg styre av tydelige politiske grep, enten det dreier seg om å velge kollektivt foran bil, tog foran fly, eller for den saks skyld kildesortering foran forbrenning av avfall. Vi må få folk med på nye og bedre miljøvaner, og da er kildesortering et godt startpunkt for mange, sier Hermstad.
I undersøkelsen sier 58 prosent av respondentene seg enig i påstanden «Etter at jeg begynte å kildesortere avfallet mitt har jeg også blitt mer miljøbevisst på andre områder». 30 prosent av respondentene erklærer seg uenig i påstanden, mens 11 prosent er usikre.

– Det er ikke utenkelig at det blant disse siste 30 prosentene skjuler seg en del personer som var over snittet opptatt av miljø også før de begynte å kildesortere avfallet sitt, sier Jaana Røine.