Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Hva gjør et sykkelhjul på Bjørnøya, tro? Foto: Erling Schjølberg

I isbjørnens tjeneste

Midt ute i havet mellom fastlands-Norge og Svalbard ligger Bjørnøya med sin meteorologiske stasjon. Her er det en besetning på 9 personer som vet å ta i et tak. Med 88 km kystlinje, ulendt terreng og hardt vær har det samlet seg fryktelig mye avfall på øyens mange strender og viker. Dette bestemte de seg for å gjøre noe med.

Foto: Søppel så langt øyet kan se (Erling Schjølberg)

Men det er ikke bare bare å rydde marint avfall fra en øy langt unna infrastruktur. Hvordan skulle man sikre forsvarlig håndtering av avfallet når det først var samlet? Et forsøk på å slepe miljøsekkene med båt gikk ikke helt som planlagt da sekkene ble for tunge etter de ble fylt med vann. En telefon til Sysselmannen måtte til. Sysselmannen stilte med helikopter for å frakte sekkene til stasjonen. Med Kystvakten på laget kunne de 12 sekkene trygt bli transportert videre til deres base på Sortland. Der tok Reno-Vest over slik at det marine avfallet kunne bli sortert og sendt til forsvarlig viderebehandling på samme måte som det avfallet ivrige frivillige i Vesterålen samler inn blir.

Foto: Marint avfall hentes med helikopteret til Sysselmannen (Erling Schjølberg)

Funnene var ikke så ulike det de frivillige finner på strendene i Vesterålen og Lødingen heller. Besetningen fant enorme mengder avfall som stammer fra fiskeri: blåser, garn og tauverk. I tillegg var det mye drikkeflasker både av gammel og nyere dato. Til og med støvler og sykkelhjul hadde funnet veien ut til øyen. Meteorologfullmektig Kine Wold Lunde forteller at det nok bare er en symbolsk mengde som er samlet inn ettersom de bare fikk ryddet et par av de mange vikene på øyen. Kanskje er tonnene marint avfall som nå er fjernet fra Bjørnøya bare en dråpe i havet, men som vi vet må man begynne et sted. Vi satser på at dette bare er begynnelsen på et godt strandryddesamarbeid mellom de involverte aktørene! Etter hvert vil forhåpentligvis kysten på Bjørnøya bli ren igjen. Kanskje reddes også noen isbjørner fra å spise plast til middag?

En stor takk til besetningen på meteorologisk stasjon for innsatsen! Sysselmannen og Kystvakten skal også ha takk for hjelpen, samt Miljødirektoratet som gjør viderebehandling av det innsamlede avfallet mulig gjennom tilskuddet vi har fått.