Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Ivrige strandryddere i Vesterålen og Lødingen har bidratt til ny rekord!

Året 2021 ble tidenes beste strandryddeår i Vesterålen og Lødingen – hele 81 tonn med eierløst marint avfall ble innsamlet! Dette er ufattelig mye når vi vet at mesteparten er plast av ulikt slag – da kan vi bare tenke oss det berget med avfall som 81 tusen kilo utgjør!

Vi er glade over at vi har så mange frivillige hender som ivrig plukker opp søppel fra strender og fjæreområder i vårt kjære øyrike! En hjertevarm takk til hver og en som har deltatt på denne store miljødugnaden som strandrydding er!

Her er det strandryddedugnad på Skogsøya i Øksnes. Foto: Kristen Olav Lind.

Samtidig er det trist at så mye søppel havner på avveie i havet, så det er jo med blandede følelser at vi jubler over denne rekorden. Det positive er at hele verden er klar over forurensningen som elver og hav utsettes for – og det jobbes på spreng for å løse problemet. Og da er det godt at vi alle kan bidra gjennom å rydde ei strand eller et fint fjæreområde!

Strandryddeavfallet sorteres når det er hentet inn til Reno-Vest.

Det meste av de 81 tonnene er samlet opp av frivillige hender. Der det har vært vanskelig tilgjengelige områder med forurensning, har vi benyttet oss av profesjonelle strandryddere. Det har vært ryddeaksjoner rundt om i hele øyriket, og Andøy går av med seieren som den kommunen der det har vært ryddet mest. Dette skyldes ikke minst en iherdig innsats fra Miljøagentene med Kristin Krey i spissen. Lødingen Kystlag har ryddet store områder i Lødingen Vestbygd, og Campus Nyksund samarbeidet med Hadsel Undervannsklubb og skoleklasser om rydding rundt Nyksund.

LoVeMar AS med sitt team av profesjonelle strandryddere har på oppdrag av Handelens Miljøfond ryddet ca. 50 tonn marint avfall på vestsiden av Andøy. Dette avfallet kommer i tillegg – så til sammen har vi veid inn svimlende 130 tonn strandryddeavfall!

Her henter LoVeMar ei svær not som lå strandet på Bleiksøya. Foto: Bjørn Eide, LoVeMar.

Vi takker alle ivrige strandryddere og gode samarbeidspartnere og ser fram til god innsats for miljøet og trivselen vår også i det nye året – vi har mange gode planer for 2022 🙂 Vi takker også Miljødirektoratet, som har gitt oss midler til å dekke kostnadene med strandryddingen!