Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Reno-Vest foreslår ommøblering

Vesterålingene har muligheten til å slanke posen for restavfall med hele to tredeler.

Reno-Vest har nylig analysert 818 kilo avfall fra dunker i Vesterålen. Analysen viser at det fortsatt ligger en uforløst miljøgevinst under kjøkkenbenkene. Vesterålingene kan flytte 65 prosent av restavfallet over til en annen pose eller levere det på nærmeste gjenvinningsstasjon.

– Dette er et veldig godt eksempel på en liten innsats som gir stor gevinst. Den gode jobben vi gjør under kjøkkenbenkene i Vesterålen, er faktisk med på å senke utslippene i verden. Når vi kildesorterer mer og bedre, tar vi vare på råvarene og lar dem gjenoppstå som nye produkt. Produksjon av helt ny plast, papir, tøy og glass krever derimot mye ressurser og skaper store utslipp, sier Tage Ellingsen i Reno-Vest.

Lengre vei til hvit pose

Ei enkel ommøblering i kjøkkenbenken kan ifølge Ellingsen være løsninga for vesterålinger som vil kildesortere enda mer treffsikkert enn i dag.

– Om så bare for en periode kan vi gjøre boksen for restavfall mindre tilgjengelig under kjøkkenbenken, slik at de ikke alltid er kortest vei ned i den. For det viser seg altså at det meste i den hvite posen hører til andre steder, sier Ellingsen.

Tretti prosent av restavfallet i Vesterålen er matavfall, mens papp og papir og plastemballasje står for ti prosent hver.

Spis mer og kast mindre

Selv om det altså er mye matavfall på avveie i hvite poser, berømmer Reno-Vest vesterålingene for innholdet i de grønne posene med matavfall.

– Det er ingen andre poser som har så stor del av riktig sortert avfall. Bare fire prosent av det som havner i matavfallet, er feilsortert, sier Ellingsen.

Ellingsen mener vi heller bør tenke på mengden mat vi kaster. Hver innbygger i Vesterålen og Lødingen kaster i snitt 40 kilo mat i året, helt på linje med den jevne nordmann.

– Her har vi nok alle noe å lære hverandre om hvordan vi kan handle det vi faktisk trenger og bruke det vi har i kjøleskapet. Både her i Vesterålen og andre steder i landet finner vi mye mat som fortsatt er uåpnet når det blir kastet, ofte i restavfallet. Det kan tyde på at vi litt for ofte trenger ryddesjauer i kjøleskap og frysere, sier Ellingsen.

Fakta:

 • Hvert år samler Reno-Vest inn 202 kilo fra hver innbygger i Vesterålen og Lødingen per år. I tillegg til dette avfallet fra dunkene hjemme kommer avfallet levert på de seks gjenvinningsstasjonene i regionen.
 • Den totale mengden husholdningsavfall i Vesterålen og Lødingen er 6.500 tonn og fordeler seg slik:
  • 63 prosent er restavfall
  • 25 prosent er sortert som matavfall
  • 4 prosent er sortert som plastemballasje
  • 8 prosent er sortert som papp, papir og kartong
 • Det er analysefirmaet Mepex som har gjennomført analysen for Reno-Vest.
 • 818 kilo avfall fra husholdninger i Vesterålen ble analysert i perioden 7. til 10. februar 2022.
 • Dette er den største analysen Reno-Vest noen gang har gjort av husholdningsavfall i regionen.