Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Det er viktig å fortsette og sortere ren og tørr plastemballasje i blåposen.

Reno-Vest tvinges til å sende plastemballasje til energigjenvinning

Returselskapet Plastretur AS, som driftes av Grønt Punkt Norge har sagt opp kommuneavtalen med Reno-Vest og flere andre avfallsselskaper/kommuner.

Fra og med 27. Juni står derfor Reno-Vest og flere andre avfallsselskap/kommuner uten avtale med godkjent returselskap for å materialgjenvinne plastemballasjen som innbyggerne er så flinke til å kildesortere.

Plastretur opplyser grunnen til oppsigelsen å være akutt likviditetskrise samt markedsforstyrrelser som følge av Covid-19 pandemien. De har søkt myndighetene om offentlig krisehjelp, men utfallet av søknadene er pr. dags dato ukjent.

Reno-Vest ønsker derfor å opplyse innbyggerne i Vesterålen om at vi nå står uten avtale med godkjent returselskap, og dermed er tvunget til å sende plasten til energigjenvinning. Vi skulle så gjerne sendt plasten til materialgjenvinning, men dette er veldig dyrt, og ikke en kostnad vi kan lempe over på innbyggerne i Vesterålen.

Det er produsentene som har ansvaret for emballasjen gjennom hele produktets livsløp, også når det har blitt til avfall. Produsenten er ansvarlig for miljøbelastningen ved sine produkter, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler. Plastretur og Grønt Punkt Norge ivaretar produsentansvaret for flere av landets største produsenter av emballasje.

Produsentansvarsordningen er en ordning som pålegger produsenter av emballasje å være medlem av et returselskap. En avtale om produsentansvar for produkter eller produkttyper inngås mellom norske myndigheter og den aktuelle bransjen. Produsentansvarsordningene skal sikre økt grad av materialgjenvinning og bidra til en sirkulær økonomi der ulike ressurser forblir i økonomien lengst mulig.

Hvis vi skal nå EU-målene for materialgjenvinning trenger vi systemer som fungerer. Denne krisen har vist at dagens produsentansvarsordning på plastemballasje fungerer dårlig.

Krisen må løses av myndighetene og produsentene.

Reno-Vest oppfordrer innbyggerne til å fortsette å kildesortere plastemballasje som før.

Når krisen er over, skal vi sammen jobbe mot nye mål for økt materialgjenvinning.