Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Sorter i julen (og lag litt mindre avfall)

GAVEINNPAKNING

Glanset julegavepapir skal kastes i restavfallet. Denne typen julepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, men blir forbrent og gjenvunnet til lys og varme.
Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) og avispapir kan sorteres sammen med papiret.
Gavebånd, tau, hyssing, tape, isoporkuler og annen gavepynt kastes i restavfallet (eller ta vare på det til neste års julegaver).

Ønsker du blanke sekker til julepapiret? Da kan du hente to sekker på gjenvinningsstasjonen. Har du plass i avfallsbeholderen legger du sekkene med julepapir oppi. Har du ikke plass i beholderen leverer du de fulle sekkene med julegavepapir gratis på gjenvinningsstasjonen.

JULEMATRESTER

Ha en dag i julen med juletapas! Bruk julematrestene til lunsj eller ha juletapas som en av julemiddagene.
Har du rester av julekaker til overs etter julen kan disse brukes til for eksempel bunnen i en ostekake eller som strø til tilslørte bondepiker. Søk etter julemat og rester på nettet, og finn mange flotte oppskrifter.
Det som ikke kan spises opp kastes i matavfallet. Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.

ELEKTRISK

Julebelysning, lysslynger, rettetangen som tar tatt kvelden i julestria, dippedutter av alle slag – uansett hvor stor eller liten elektronikken er, kan den inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter. Lever derfor alt inn til gjenvinning.
Du kan levere alle elektriske produkter gratis til butikker som selger produktet du har, også om det er et annet merke. Og du kan levere alt elektrisk gratis til alle gjenvinningsstasjoner.

Les mer hos sortere.no