Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

I stikkprøven åpnes hver blå pose og innholdet registreres.

God sortering av plastemballasje i blå pose

Vi vil skryte av mange husholdningskunder. En stikkprøve av sorteringen av plastemballasje i den blå posen utført i forrige uke er oppløftende! Dette viser at de fleste tar den nye ordningen med utsortering av ren og tørr plastemballasje på alvor.

Slik utføres en stikkprøve:

Blå poser plukkes ut blant husholdningsavfallet som renovasjonsbilene tipper i det optiske anlegget. De blå posene åpnes og innholdet i hver av posene blir sjekket. Det blir ført statistikk over innholdet i hver pose.

Slik ble resultatet:

74 % av de blå posene er helt riktig sortert og inneholder kun tørr og ren plastemballasje.

I 18 % av posene er innholdet delvis korrekt, og delvis tilgriset.

8 % av posene inneholder kun restavfall, det vil si at alt skulle vært kastet i det vrengte handlenettet.

Ingen av de utvalgte blå posene inneholdt miljøfarlig avfall som elektronikk etc. og det er veldig bra!

Slik kan vi få enda bedre resultat ved neste stikkprøve:

  • Kun tørr og ren plastemballasje kastes i den blå posen
  • Plastemballasje som er tilsmusset eller inneholder matrester skal kastes i restavfallet. Kast plastemballasjen i restavfallet om du mener det blir mye styr å rengjøre den, fordi tilgriset plastemballasje i de blå posene ødelegger for den rene og tørre plastemballasjen som kan materialgjenvinnes.

Dette skjer med de blå posene:

I den optiske sorteringshallen er det et kamera som leser blått. Hver blå pose slås ut av transportbandet og ned i en container, på samme måte som grønn pose og rød pose. De utsorterte blå posene blir presset (for å få mest mulig på bilen) og kjørt til Tyskland. Her blir innholdet materialgjenvunnet til nye plastprodukter.

Ved å kildesortere korrekt bidrar hver og en av oss til at avfallet, som plastemballasje, blir til råvarer og dermed nye ressurser.