Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Vesterålen bryr seg

Panelet du vil bli kvitt og vinduet du skifter ut, kan få et langt liv i Vesterålens nye signalbygg. Det sørger et samarbeid mellom GaiaVesterålen og Reno-Vest for.

Ni av ti vesterålinger ønsker seg et mer bærekraftig forbruk enn de har i dag. Det kommer fram i Status Vesterålen, en undersøkelse som GaiaVesterålen og Reno-Vest har gjort blant 300 vesterålinger for å lære mer om holdningene til bærekraft, livsstil og forbruk.

– Dette tallet er et fantastisk utgangspunkt for den jobben vi skal gjøre sammen for det grønne skiftet i Vesterålen. Vi kan trygt slå fast at Vesterålen bryr seg om klimaet og miljøproblemene, sier prosjektleder Ane Høyem i GaiaVesterålen.

– Kildesortering senker utslipp

Like mange av de spurte i undersøkelsen tror at de valgene vi tar i hverdagen, har betydning for en bærekraftig utvikling.

– For oss som jobber med kildesortering og gjenvinning, er det veldig bra at så mange ser at de små grepene har stor verdi. Det er nemlig helt riktig: Produksjonen av alt vi kjøper og bruker, slipper ut klimagasser. Vi senker dette utslippet når vi bruker et produkt lengre eller flere ganger, hver gang vi kildesorterer og hver gang vi leverer noe til gjenvinning. Det sier administrerende direktør Elise Gustavsen i Reno-Vest.

Gjenbruk virker

I undersøkelsen Status Vesterålen blir vesterålingene også spurt hva de mener vil bidra til at det personlige forbruket blir mer bærekraftig enn i dag. Åtte av ti svarer at gjenbruk har stor betydning.

Nettopp dette ønsket om gjenbruk er kjernen i samarbeidet som GaiaVesterålen nå inngår med Reno-Vest.

– Kort oppsummert skal vi samarbeide om å demonstrere og fremme gjenbruk i Vesterålen.  Det sier administrerende direktør Elise Gustavsen i Reno-Vest.

Samarbeid om gjenbruk

Reno-Vest blir GaiaVesterålens sentrale partner og leverandør i arbeidet med et konteinermuseum på Sortland. Hele dette bygget skal lages av materialer som har vært brukt minst én gang før. Ingen større byggeprosjekt i verden har så langt brukt mer enn 70 prosent gjenbrukte materialer. Samarbeidspartnerne planlegger altså å slå alle tidligere miljørekorder i byggebransjen.

– Når museet står ferdig, demonstrerer det hva som er mulig når vi bestemmer oss for å ta vare på ressursene og gjøre avfall om til verdier. Fordi deler av konteinermuseet vil være skapt for å reise rundt, vil Vesterålen også inspirere byggebransjen i andre deler av Norge og verden, sier Ane Høyem.

For mer informasjon:

Ane Høyem, prosjektleder Ane Høyem i GaiaVesterålen:         975 65 108 / ane.hoyem@museumnord.no

Elise Gustavsen, administrerende direktør i Reno-Vest:           928 17051 / elise@reno-vest.no

Fakta om Status Vesterålen:

 • Analysebyrået Kantar har gjennomført undersøkelsen med telefonintervju mellom
  2. og 16. mars 2022.
 • 300 innbyggere over 18 år i Sortland, Hadsel, Andøy, Øksnes, Bø og Lødingen er med i undersøkelsen.
 • Undersøkelsen viser blant annet at:
  • 86 prosent av de spurte er enig eller helt enig i påstanden som sier «i framtiden ønsker jeg at mitt personlige forbruk er mer bærekraftig enn det er i dag».
  • 79 prosent mener gjenbruk har stor betydning for å få et mer bærekraftig personlig forbruk.
  • 60 prosent mener kildesortering har stor betydning for å få et mer bærekraftig personlig forbruk.
  • 51 prosent mener at det vil ha stor betydning å handle mindre for å få et mer bærekraftig personlig forbruk.
  • 90 prosent av de spurte er enig eller helt enig i påstanden som sier «jeg tror at mine daglige valg har betydning for en bærekraftig utvikling».
  • 57 prosent av de spurte er enig eller helt enig i påstanden som sier «jeg ønsker mer informasjon om hvordan jeg kan ha et bærekraftig personlig forbruk».  

Fakta om GaiaVesterålen:

 • GaiaVesterålen er en forsknings- og innovasjonssatsing som skal fremme bærekraftig samfunnsutvikling i Vesterålen.
 • Museum Nord-selskapet Lofotr Næringsdrift leder prosjektet, som har en rekke regionale, nasjonale og internasjonale samarbeidspartnerne. Blant disse er Nordlandsforsking, Sintef Digital, Deadline Media, Vesterålen IKT, Lundhagem arkitekter, Reno-Vest, Vesterålen Regionråd, UiT Norges Arktiske Universitet og Bodø2024.
 • Gjennom forsknings- og innovasjonsprosjekt som det planlagte konteinermuseet skal GaiaVesterålen vise hvordan lokalsamfunn kan takle og bidra til å løse den globale klimakrisen.
 • Et annet prosjekt i regi av GaiaVesterålen er å utvikle en miljøkontrakt for Vesterålen. Denne kontrakten skal motivere innbyggere, næringsliv, offentlig sektor og frivillige lag og foreninger til klimavennlige endringer.