Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Denne gassflasken ble funnet i en container i forbindelse med strandrydding

Viktig om miljøfarlig avfall og strandrydding

Blant de store mengdene plast, isopor, tauverk og flasker som samles opp under strandrydding, finner man av og til miljøfarlig avfall, som gassflasken vist på bildet. Den ble lagt i en strandryddecontainer nå nylig. Miljøfarlig avfall kan være:

  • Trykkbeholdere: gassflasker, hårspraybokser, spraydeodorant, primus, spraylakk o.l.
  • Beholdere det er, eller har vært, miljøfarlig avfall i: oljekanner, malingsspann o.l.
  • Sprøytespisser
  • Flasker/kanner med ukjent væske i

Når man finner denne typen avfall er det veldig viktig at dette ikke legges sammen med annet avfall i miljøsekk eller container. Det miljøfarlige avfallet må legges i en egen sekk, og det må meldes i fra enten ved levering av avfallet eller til ansvarlig kontaktperson i aktuell kommune om det er avtalt henting av det herreløse marine avfallet. Gi beskjed om hva slags avfall det er, hvor det ligger i forhold til det «vanlige» avfallet og hvordan sekken med miljøfarlig avfall er merket.

Når herreløst marint avfall hentes går det i en komprimatorbil, og eventuelt i en kvern. Trykkbeholdere og komprimatorbiler er en kjempefarlig kombinasjon fordi gassen i beholderen vil bli trykket sammen under komprimering i bilen og kan eksplodere. Samme farlige situasjon oppstår under kverning.

Miljøfarlig avfall som oljekanner og malingsspann kan være både helsefarlig og brannfarlig. Flasker og kanner med ukjent væske i skal ikke åpnes, men behandles på samme måte som øvrig miljøfarlig avfall. Det er best å være føre var!

Sprøytespisser legges i egen lukket beholder, for eksempel en tom flaske hvis man også har funnet det under ryddeøkten. Da forhindrer vi at noen stikker seg på dem.

Strandrydding er en kjempeviktig dugnad og vi setter enormt pris på hvert eneste bidrag. Hjelp oss å gjøre det til en trygg aktivitet både for deg og for våre ansatte. Les vår rydde- og sikkerhetsveileder her. Mer info om strandrydding finner du her.