Gå til hovedinnhold Gå til søk

Reno-Vest foreslår ommøblering

Vesterålingene har muligheten til å slanke posen for restavfall med hele to tredeler.

Tage Ellingsen står foran et samlebånd med avfall i et industrianlegg.

Reno-Vest har nylig analysert 818 kilo avfall fra dunker i Vesterålen. Analysen viser at det fortsatt ligger en uforløst miljøgevinst under kjøkkenbenkene. Vesterålingene kan flytte 65 prosent av restavfallet over til en annen pose eller levere det på nærmeste gjenvinningsstasjon.

– Dette er et veldig godt eksempel på en liten innsats som gir stor gevinst. Den gode jobben vi gjør under kjøkkenbenkene i Vesterålen, er faktisk med på å senke utslippene i verden. Når vi kildesorterer mer og bedre, tar vi vare på råvarene og lar dem gjenoppstå som nye produkt. Produksjon av helt ny plast, papir, tøy og glass krever derimot mye ressurser og skaper store utslipp, sier Tage Ellingsen i Reno-Vest.

Lengre vei til hvit pose

Ei enkel ommøblering i kjøkkenbenken kan ifølge Ellingsen være løsninga for vesterålinger som vil kildesortere enda mer treffsikkert enn i dag.

– Om så bare for en periode kan vi gjøre boksen for restavfall mindre tilgjengelig under kjøkkenbenken, slik at de ikke alltid er kortest vei ned i den. For det viser seg altså at det meste i den hvite posen hører til andre steder, sier Ellingsen.

Tretti prosent av restavfallet i Vesterålen er matavfall, mens papp og papir og plastemballasje står for ti prosent hver.

Spis mer og kast mindre

Selv om det altså er mye matavfall på avveie i hvite poser, berømmer Reno-Vest vesterålingene for innholdet i de grønne posene med matavfall.

– Det er ingen andre poser som har så stor del av riktig sortert avfall. Bare fire prosent av det som havner i matavfallet, er feilsortert, sier Ellingsen.

Ellingsen mener vi heller bør tenke på mengden mat vi kaster. Hver innbygger i Vesterålen og Lødingen kaster i snitt 40 kilo mat i året, helt på linje med den jevne nordmann.

– Her har vi nok alle noe å lære hverandre om hvordan vi kan handle det vi faktisk trenger og bruke det vi har i kjøleskapet. Både her i Vesterålen og andre steder i landet finner vi mye mat som fortsatt er uåpnet når det blir kastet, ofte i restavfallet. Det kan tyde på at vi litt for ofte trenger ryddesjauer i kjøleskap og frysere, sier Ellingsen.