Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Risikoavfall

Risikoavfall genereres hovedsakelig fra sykehus, syke- og aldershjem, fødeklinikker, lege- og tannlegeklinikker, legesentre, helse- og sosialsentre, medisinske laboratorier, veterinærinstitutter og dyrehospitaler. Det genereres naturligvis også risikoavfall fra husholdningene.

Risikoavfall er biologisk eller patologisk avfall som krever særskilt behandling av hensyn til smittefare, toksisitet, konsistens eller av etiske hensyn. Eksempler er:

  • Smitteførende avfall
  • Blodig bandasje materiell
  • Stikkende/skjærende avfall (f.eks. sprøyter med kanyler, skalpeller og annet som kan føre til stikk og sårskader i hud forurenset med blod eller vevsvæsker.
  • Cystostaticaavfall
  • Operasjonsklær og hansker

Fra og med 1. juli 2009 skal alt av risikoavfall brennes.

  1. Alt risikoavfall skal i gule godkjente forseglede bokser, UN-bokser.
  2. Risikoavfall må oppbevares i kjølerom inntil godkjent transport er klarert.
  3. Alt risikoavfall skal brennes i godkjente forbrenningsanlegg
  4. Avfallsprodusenten må sørge for at dette blir fulgt.

Dette innebærer at Nordlandssykehuset på Stokmarknes ikke lengre mottar risikoavfall eller annet avfall fra kommunehelsetjeneste eller tilsvarende.

Henviser til ny forskrift med virkning fra 1. juli 2009:
Forskrift om smittefarlig avfall fra helsetjeneste

LEVERING

Avfallet må pakkes forsvarlig i gule risikoavfallsbeholdere og merkes med innhold og med navn på avfallsprodusent. Sprøytespisser, skalpeller og lignende må pakkes for seg og merkes med stikk/skjær.