Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Kildesorteringsposer

Kildesorteringsposene blir blanke med fargede prikker:

Flere av avfallsselskapene i Nord-Norge har gått sammen for å gjøre kildesortering i kommunene enklere. I midten av februar lanseres derfor nye avfallsposer som følger et nasjonalt system med farger og symboler for de ulike avfallstypene.

I midten av februar innfører derfor Reno-Vest nye poser til husholdningsavfallet. De nye posene er blanke med fargede prikker, og skal gjøre kildesorteringen i Vesterålen og Lødingen enda enklere. Det er avfallstypene matavfall, plastemballasje og papir, papp og kartong som får endret farge og mønster på posene. På bildet viser daglig leder i Reno-Vest Produksjon AS, Tage Særvold Ellingsen, frem de nye posene.

Sorteringsguide

Slik er de nye posene:

Det er kun designet på posene som blir annerledes. Selve sorteringssystemet er det samme som før.

  • Matavfall skal i posen med grønne prikker
  • Plastemballasje skal i posen med lilla prikker
  • Papir, papp og kartong skal i posen med blå prikker

De nye posene for plastemballasje, samt papir, papp og kartong, er perforerte. De små hullene sørger for at det blir minimalt med luft i posene når de komprimeres. Avfallet tar dermed mindre plass i avfallsbeholderen hjemme, samtidig som det blir mer miljøvennlig fordi det effektiviserer transporten av avfallet.

Det blir grønn farge for matavfall som før, slik blir den nye posen med grønne prikker.

Plastemballasje legges i lillaprikket pose, fordi lilla er den nasjonale fargen for nettopp plastemballasje.

Papir, papp og kartong legges i blåprikket pose, fordi blå er den nasjonale fargen for nettopp papir, papp og kartong.

Bruk opp gamle poser:

Det blir en overgangsperiode der folk skal bruke opp de posene de allerede har hjemme, og vi oppfordrer til ikke å hente store mengder av de gamle posene nå. Sørg for å ha kun det du trenger frem til midten av februar, når de nye posene rulles ut. Både de nye og de gamle posene vil bli sortert ut korrekt i vår sorteringshall, Optibag.

Du finner de nye posene på samme sted som de gamle, i dagligvarebutikker rundt om i Vesterålen og  Lødingen. Se oversikt lenger ned på denne siden.

Nordnorsk samarbeid:

Reno-Vest har gått sammen med seks andre avfallsselskaper i Nord-Norge for å realisere endringen. Gjennom samarbeidet “Avfallsklynge Nord” har vi et felles mål om å bedre avfallssorteringen i hele landsdelen. Samarbeidet har vært vellykket så langt, og gjør at det blir enklere for folk å forholde seg til et system som er likt.
Øverst fra venstre: Svein Tønnesen (direktør i Finnmark Miljøtjeneste AS), Gøril Bergman (daglig leder Remiks Husholdning), Tage Særvold Ellingsen (daglig leder Reno-Vest Produksjon AS)
I midten fra venstre: Jørgen H. Masvik (direktør Vefas IKS), Håkon N. Johansen (direktør SHMIL)
Nederst fra venstre: Ketil Johnsen (direktør i Finnmark Ressursselskap AS), Sigleif Pedersen (daglig leder Avfallsservice AS)

Ny nasjonal merkeordning:

Endringen kommer som en følge av at Avfall Norge har innført en nasjonal standard for merking av de ulike avfallstypene. De nasjonale symbolene skal gjøre det enklere å sortere uansett hvor du er i landet, om du er på jobb eller hjemme. Den nasjonale merkeordningen innebærer at produsentene av produkter i Norge skal merke emballasjen med symbolet, slik at det blir enklere for forbrukeren å vite hva som kastes hvor.

Alle avfallsselskapene i Nord-Norge som har optibagsystem, altså kun én avfallsbeholder med ulike typer poser, går nå over til de nye, prikkede posene. Vi endrer på posedesignet slik at kildesorteringsposene harmonerer med den nye merkeordningen.

Mer og bedre sortering gir økt ressursgjenvinning:

Hensikten med den nasjonale merkeordningen er å øke sorteringsgraden i landet.

  • EU har et mål om at 65 % av avfallet skal materialgjenvinnes innen 2035, og Norge har stilt seg bak dette målet. Merkeordningen er et ledd i å gjøre det enda enklere for folk.

Alt avfallet vi sorterer er ressurser til nye produkter, og alle avfallstypene gjenvinnes på eksterne fabrikker. Økt gjenvinning av allerede produserte materialer er viktig for å få ned utslippene i verden. Produksjon av jomfruelige ressurser som plast, papir, tøy og glass og metall står for en stor del av utslippene på verdensbasis. Hvis vi gjenvinner i stedet for å produsere nytt vil man kunne nå klimamålene raskere, og skape en mer bærekraftig produksjon i verden.

Her er en oversikt over hvor våre stativ med kildesorteringsposer er 🙂

Andøy kommune

Bunnpris Merket
Bunnpris Andenes
Coop Extra, Andenes
Coop Prix, Andenes
Coop Marked Dverberg
Joker Risøyhamn
Matkroken Åse
Rema 1000, Andenes
Nordmela Landhandleri & Kafe
Nærbutikken Bleik

Bø kommune

Coop Prix Straume
Joker Bø, Eidet
Spar Bø i Vesterålen, Vinje

Hadsel kommune

Coop Extra, Melbu
Coop Extra, Stokmarknes
Coop Prix, Stokmarknes
Rema 1000, Melbu
Rema 1000, Stokmarknes
Spar, Stokmarknes

Lødingen kommune

Coop Prix, Lødingen
Nærbutikken Vågehamn
Matkroken, Vestbygd
Rema 1000, Lødingen; Fås i kassen

Sortland kommune

Bunnpris, Sortland

Coop Extra, Sortland
Coop Mega, Sortland
Coop Extra, Strand
Joker, Eidsfjord

Kiwi Havnegata, Sortland
Kiwi Lykkentreff, Sortland
Rema 1000 Sjøgata, Sortland
Rema 1000 Sortland (nord)

Øksnes kommune:

Bunnpris, Myre
Coop Extra, Myre
Rema 1000, Myre
Snarkjøp, Alsvåg