Gå til hovedinnhold Gå til søk

Kildesortering på 1-2-3

Det aller meste av avfallet er ressurser og råvarer som kan bli til noe nytt, hvis du kildesorterer. Da bidrar du også til å stanse klimaendringer, for produksjon av nye råvarer som plast, tekstil og papp skaper store utslipp. Kildesorteringa i Vesterålen skjer i tre enkle steg.

1. Sortering hjemme

Den første sorteringa gjør vi hjemme, i de tre posene som du legger i dunken utenfor. Posene til kildesorteringa hjemme får du gratis i alle dagligvarebutikker i Vesterålen.

  • I posene med lilla prikker legger vi ren plastemballasje, altså all plast som har vært brukt til å pakke inn noe annet. Eksempler er såpeflasker, rene yoghurtbeger og plasten rundt agurken.
  • I posene med blå prikker legger vi all tørr papp, papir og kartong, for eksempel melkekartong, pizzaesker og brev.
  • I posene med grønne prikker legger vi matavfall uten emballasje, men tenk over om du kaster mat som du heller kan spise. Som matavfall regner vi også kaffefilter og kaffegrut.

Hvis du er i tvil, kan du se etter symbolet for kildesortering på produktet eller emballasjen som du skal kaste. Når du finner samme symbol eller farge på posen, kan du kaste produktet eller emballasjen her.

Søk på sortere.no

2. På returpunkt og gjenvinningsstasjonen

Det aller meste av avfallet som ikke hører til i posene med lilla, blå eller grønne prikker, tar vi imot på et returpunkteller en gjenvinningsstasjon for at ressursene og råvarene skal leve lengre.

  • På returpunktet tar vi imot all emballasje av glass og metall, for eksempel syltetøyglass, glassflasker og hermetikkbokser.
  • På gjenvinningsstasjonen tar vi imot for eksempel metall, treverk, klær og andre tekstiler. Det aller viktigste er kanskje å ta alt miljøfarlig avfall med til gjenvinningsstasjonen. Eksempler på slikt avfall er maling, lakk, lim, spraybokser, batteri, lyspærer og elektronisk eller elektrisk avfall. Slikt avfall skader naturen og kan starte brann hvis du kaster det hjemme. På gjenvinningsstasjonen kan du få en rød boks du kan oppbevare farlig avfall i hjemme, til den er full og klar for å bli sortert og levert på gjenvinningsstasjonen.

Hvis du vil delta i returkartonglotteriet, tar du de bretta melkekartongene dine til gjenvinningsstasjonen i stedet for å legge dem de blåprikka posene hjemme.

3. Restavfall

Det er veldig lite avfall som ikke hører til i posene med lilla, blå eller grønne prikker, og som heller ikke skal til et returpunkt eller en gjenvinningsstasjon. Dette kaller vi restavfallet, som du samler i en hvit pose eller i et vrengt handlenett. Det legger du i dunken sammen med de farga posene. Eksempel på slikt avfall er bleier og bind, kontaktlinser og hundeposer.